Glosar Termeni

Absorbtie Energetica

Procent din energia absorbita de catre sticla si care provoaca incalzirea acesteia. Aceasta marime permite determinarea riscurilor de spargere prin soc termic.

Argon

Gaz inert, incolor, inodor si nontoxic. Se utilizeaza la inlocuirea aerului dintre foile de sticla pentru a reduce coeficientul de transfer termic al sticlei termoizolante.

Bagheta

Profil din PVC utilizat la fixarea sticlei termoizolante in tocul tamplariei.

Balama

Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala.

Blocatori

Piese de blocare a cercevelei care se monteaza pe toc.

Canat

Fiecare dintre partile mobile sau fixe ale unei usi sau ferestre.

Cercevea Z

Cadru in care este fixata sticla termoizolanta la o fereastra sau la o usa.

Clasa Combustie

Materialele si elementele de constructie sunt clasificate in functie de comportamentul lor la incendii. Astfel clasa C2 inseamna dificil inflamabil, iar clasa C1 inseamna practic neinflamabil.

Coeficient “U” (fostul coeficient K)

Caracterizeaza transmisia caldurii de-a lungul unui perete cu o suparafata egala cu 1 m2, separand doua medii ambiante cu temperaturi care difera cu 1o C. Unitatea de masura este W/mpK(wati pe metru patrat kelvin). Cu cat valoarea coeficientului este mai mica cu atat izolatia termica este mai buna.

Coextrudare

Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune.Folia cu care este acoperit profilul trece in acelasi timp cu profilul prin matrita de extrudare.

Deschidere Oscilobatanta

Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, verticala sus – deschidere oscilanta, verticala jos este pozitia inchis.

Dilatare

Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii. La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica.

Eloxare

Procedeu electrochimic de obtinere a unui strat de oxid pe suprafata pieselor de aluminiu in vederea protectiei impotriva coroziunii. Profilele de aluminiu si feroneria sunt supuse acestui procedeu, obtinandu-se de regula culoarea argintie sau aurie.

Extrudare

Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune.

Factor Solar “g”

Procent din energia intrata intr-o incapere, in raport cu energia solara incidenta (transmisie + reemisie energetica a peretelui catre interior).

Feroneria

Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc.

Feronerie

Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala.

Garnitura

Garnitura este realizata din cauciuc sintetic, de obicei EPDM sau TPA, si are rolul de etansare si amortizarea inchiderii. Pe ferestre termoizolante exista o garnitura exterioara pe toc care constituie bariera impotriva intemperiilor si o garnitura interioara pe cercevea.

Garnitura EPDM

Ethylene Propylene Diene Monomer – Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive.

Geam Termoizolant

Sinonim: Geam Termopan. Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel.

Glaf

Sinonim: Pervaz. Element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre.

Higrometru

Aparat pentru determinarea umiditatii.

ISO

International Organization for Standardization – Organizatia Internationala pentru Standardizare.

Lacrimar

Element suplimentar aplicat in exterior in partea inferioara a cercevelei usii sau ferestrei pentru a proteja fereastra de Intemperii.

Lemn Stratificat

Lamele din lemn care formeaza prin lipire cu adezivi speciali elemente supuse, in general, la eforturi de incovoiere.

Multicameral

Sinonim: PVC. Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termo si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior.

Panel

Placa termoizolatoare utilizata de regula in usi in locul sticlei. Consta dintr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime.

PVC

Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.

RAL

Reichsausschuss fur Lieferbedingungen – Committee of the German Reich for Terms and Conditions of Sale – Institut German de Asigurarea Calitatii si Certificare, fondat in 1925 de catre societati private si guvernul German. RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL.

Reflexie Energetica (Re)

Procent din energia radiatiei solare incidente pe un perete vitrat care este reflectata de acesta.

Reflexia Luminoasa

Procent din lumina vizibila incidenta pe un perete vitrat care este reflectat de acesta.

RENOLIT

Firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante.

Silicagel

Material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori; gel de silice. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre folile de sticla ale unui geam termoizolant. Din limba franceza silicagel.

Spros

Element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior.

Sticla Colorata in Masa

Sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare, cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.

Sticla Float

Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).

Sticla Low-E

Sticla cu emisivitate redusa (low-emission). Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.

Sticla Reflexiva

Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.

Transmisie Energetica

Parte din energia radiatiei solare care este transmisa printr-un perete vitrat.

Transmisie Luminoasa

Parte din lumina vizibila care este transmisa printr-un perete vitrat.

Echipa TopGlass

Ai o nelamurire? Sau doresti o oferta de pret? Contacteaza-ne acum!

topglass-salamandertopglass-rototopglass-guardiantopglass-glaverbeltopglass-alumiltopglass-velux